Skip to content
Menu

Rubberen staltegels verminderen strogebruik met 50 tot 70%

Drainerende rubberen staltegels voeren urine direct af, waardoor een paardenstal langer schoon en droog blijft.

Met aanmerkelijk minder strogebruik en lagere onderhoudskosten tot gevolg. De besparing kan oplopen tot wel 70%. 

Een paardenstal met een dichte vloer ‘vreet’ strooisel. Uit onderzoek van Wageningen University blijkt dat de hoeveelheden stro op manegebedrijven uiteenlopen van 10 tot 15 kilo per paard per dag, al naar gelang de grootte van de stal. De kosten van het strooisel variëren tussen de 250 en 1.450 euro. Tarwestro blijkt het goedkoopste strooisel en het zuinigst in het gebruik. Hakselen van strooisel en meerdere keren uitmesten per week verhogen de strooiselkosten en de hoeveelheid arbeid die nodig is voor strooien en uitmesten.

Granuflex staltegels halveren het strogebruik. Doordat het stro droger blijft, worden besparingen gerealiseerd die kunnen oplopen tot wel 70%. Granuband maakt al sinds 1994 drainerende rubberen staltegels die in samenwerking met Bos Rubber voor paardenstallen zijn ontwikkeld. De meeste stallen in Nederland beschikken over een betonnen vloer met een bed van stro (of ander strooisel) om de uitwerpselen op te vangen en de ondergrond zachter te maken voor paardenhoeven en -gewrichten. Rubbertegels bieden paarden nog meer comfort:

  • Het verende materiaal helpt blessures te voorkomen
  • Het stro blijft droger, waardoor paarden sneller geneigd zijn te gaan liggen in de stal
  • Het rubber dempt schokken en geluid
  • De drainerende eigenschappen van de tegel dragen bij aan betere hygiëne

Granuband-Animal-welfare_2_0163

Duurzaam en slijtvast

 

De stal moet wel over een goot beschikken om de urine af te kunnen voeren. Idealiter loopt de vloer van een paardenstal schuin af, zodat de stal vanuit het hoogste deel met enige regelmaat bewaterd kan worden, waardoor de vloer onder de tegels wordt schoongespoeld en gedesinfecteerd.

De rubberen staltegels van Granuflex zijn gemaakt van extra grof rubbergranulaat, zodat het vocht direct door de mat loopt. “Het granulaat maken we van een speciale mix voertuigbanden”, zegt Edwin Kuiper, sales- en marketingmanager van Granuband. “In deze bandenmix zit minder nylon, zodat urine optimaal door de tegel loopt.”

Om het granulaat tijdens het persen te binden, wordt een kwalitatief hoogwaardige lijm gebruikt die ammoniak-bestendig is en de stevigheid van het product waarborgt, vooral op termijn.

De staltegel is duurzaam en slijtvast.

Uit diverse tests is gebleken dat de waterdoorlatendheid van de Granuflex rubberen staltegel voldoet aan de hoogste eisen die aan drainerende tegels worden gesteld. Wanneer het product aan het einde van zijn levenscyclus is, kunnen de tegels ingeleverd worden bij Granuband, waarna het rubber wordt gerecycled en kan worden hergebruikt. Daarmee is de Granuflex staltegel de meeste duurzame staltegel die in Europa verkrijgbaar is.

Andere productgroepen 

Granuband vlinder

Meer weten over onze producten?