Skip to content
Menu

Rubberen sport- and speelvelden

KSP Kunstgras werkt samen met Granuband aan circulaire speelplaatsen

Het bedrijf KSP Kunstgras werkt sinds een paar jaar samen met Granuband. Eigenaar KSP Kunstgras Joost Sweep: “Wij leveren het rubber van oude speelplaatsen aan Granuband en zij maken daar weer nieuwe rubbertegels van. Het toppunt van circulariteit.”

Granuband vlinder

Meer weten over onze producten?

Hoogwaardige rubberrecycling

Of de nieuwe sport- of speelplaatsvloer écht van een oude vloer is gemaakt, is niet met honderd procent zekerheid te zeggen. Sweep: “Dat is waar we uiteindelijk wel naartoe willen, maar op dit moment kan Granuband pas zien wat ze ermee kunnen doen als ze het product letterlijk in hun handen hebben.”

Edwin Kuiper, sales- en marketingmanager van Granuband: “We streven naar een zo min mogelijke degradatie van het product. Idealiter maak je van een oude autoband weer een nieuwe autoband en van een oude speelvloer weer een nieuwe speelvloer, maar dat is nog niet altijd in alle gevallen mogelijk. Wat we wel doen, is de secundaire grondstof altijd zo hoogwaardig mogelijk inzetten. Dat wil zeggen dat we na analyse van het materiaal dat weer gebruiken voor andere rubberproducten die passen bij de eigenschappen die het materiaal nog heeft, bijvoorbeeld ondervloeren, waar minder zware eisen aan worden gesteld.”

Circulariteit staat bij Granuband en KSP Kunstgras op de eerste plaats

Circulariteit is de verantwoordelijkheid van producent én opdrachtgever

Circulariteit is heel belangrijk voor KSP Kunstgras. Sweep: “Over alles wat we maken is nagedacht en alles moet circulair zijn. Met iets anders kom je in onze ogen niet meer weg. Dat wij hier al heel ver in zijn, spreekt onze opdrachtgevers – merendeels gemeenten – erg aan. Overigens vind ik dat je hier niet alleen als bedrijf, maar ook als opdrachtgever een verantwoordelijkheid in hebt. Zo wordt er bijvoorbeeld bij het bestellen nog te vaak gekeken naar de laagste prijs in plaats van naar circulariteit.”

Samenwerking met Granuband

Granuband is voor KSP Kunstgras een heel stabiele partner. Sweep: “We zijn begonnen met een pilotproject en hebben toen afgesproken dat we samen verder wilden. In deze samenwerking hebben we elkaar kunnen verbeteren. Zo weten we beter hoe schoon het materiaal moet zijn en welke toepassingen mogelijk zijn. In de basis komt het erop neer dat zij voor ons het oude materiaal innemen en wij er een nieuwe secundaire grondstof voor terugkrijgen. Wat ik heel fijn vind, is dat bij Granuband afspraak ook altijd afspraak is. Of ik nog iets te wensen heb? Ik zou het mooi vinden als wij onze opdrachtgevers nog meer mee zouden kunnen nemen in onze unieke samenwerking, zodat ze met eigen ogen kunnen zien wat Granuband precies doet.”