Skip to content
Menu

Bos Rubber

Rubberen staltegels voor paardenstallen

Johan Bos ontwikkelde samen met Granuflex begin jaren ’90 de eerste rubberen staltegel. Bos: “Die bestond toen nog niet of nauwelijks.” Een product dat ze al ruim dertig jaar met veel succes aan de man brengen en waar ze in de Benelux exclusief dealer van zijn.

Granuband vlinder

Meer weten over onze producten?

Na veel testen en experimenteren, lukte het om een tegel te maken met precies de juiste hardheid, die urine doorlaat en tegen een stootje kan. De basis van die eerste tegel is de staltegel die we vandaag de dag aan vrijwel alle stalbouwers in Nederland en België verkopen.”

Zijn zoon Egon vult aan: “Het mooie van ons product is dat het zichzelf terugverdient. Doordat de stal schoner blijft, heb je minder stro nodig en hoef je minder vaak uit te mesten, waardoor je minder afval hebt. Daar komt bij dat rubbertegels comfortabeler zijn voor het paard om op te liggen dan een betonnen vloer.”

Goed advies is belangrijk

Al drie decennia laat de verkoop van staltegels een stijgende lijn zien. En dat terwijl Bos senior en junior kritisch zijn aan wie ze hun product verkopen. Bos senior: “Veel stallenbouwers zijn ‘gewone’ aannemers en bouwen een stal verkeerd. Als je geen goede urineafvoer hebt, heeft een urinedoorlatende tegel ook geen zin. Daarom is goed advies zo belangrijk. Wij onderhouden met al onze dealers goede contacten en we blijven het principe uitleggen. Als we merken dat het in de markt fout gaat, gaan we er gelijk heen. Alleen zo kun je per jaar 10.000 tot 15.000 vierkante meters wegzetten, waarvan er nog geen twintig tegels terugkomen.”

Duurzame staltegels gemaakt van gerecyclede materialen

Granuflex en Bos Rubber vullen elkaar perfect aan, mede door de jarenlange intensieve samenwerking. Bos junior: “Granuflex komt met nieuwe ideeën en wij kennen de paardenmarkt. Zo kun je elkaar versterken.” Hij geeft aan dat het duurzame aspect van de staltegel steeds belangrijker wordt. “Dat was de eerste jaren minder aan de orde, maar je ziet een groeiend bewustzijn bij de eindgebruiker; alles moet steeds duurzamer worden. Het is mooi dat wij met onze tegels, gemaakt van gerecyclede autobanden, hier al op voorsorteren.”

We kunnen lezen en schrijven met Granuflex

Urinedoorlatende staltegels zijn een succesformule

Hoewel Bos senior het bedrijf heeft overgedragen aan zijn zoon is hij er nog veel te vinden. “Het wordt wel steeds minder. Het is de bedoeling dat ik van mijn pensioen ga genieten”, zegt hij lachend. Over de samenwerking met Granuflex is hij zeer positief. “Als er geluisterd wordt, ben ik heel honkvast. Ik loop niet snel weg. Zolang je met elkaar blijft praten, komt het goed. Onze stalmatten zijn voor ons een belangrijk product, dus daarom zitten we er bovenop. Er zijn genoeg producenten die ons product proberen na te bootsen. Als je ergens een succesformule hebt, duikt een ander ook in dezelfde business. Het is fijn om dan te kunnen samenwerken met een partij als Granuflex, waar je mee kunt lezen en schrijven.”

Kritisch op kwaliteit

Edwin Kuiper, sales- en marketingmanager van Granuflex, beaamt het prettige partnerschap. “Als producent weten wij alles van het product, maar als je het hebt over de installatie of tips & tricks dan moet je bij Bos Rubber of een van hun dealers zijn. Omdat we al zo lang met elkaar optrekken, hebben we een hechte relatie opgebouwd, waarbij we elkaar accepteren, waarderen, respecteren en veel kennis met elkaar delen. Omdat zij heel kritisch zijn als het gaat om kwaliteit stimuleren ze ons om nóg beter te worden. We zijn er trots op dat ook Egon, nu hij het bedrijf van zijn vader heeft overgenomen, bewust gekozen heeft om verder te gaan met Granuflex en kijken uit naar nog een aantal mooie decennia!”