Skip to content
Menu

VEILIG OP HOOGTE WERKEN MET EEN LADDERMAT

Professionals en thuisklussers willen graag veilig werken op een uitschuifladder. Rubber laddermatten vormen een stabiele basis. De kans dat een ladder nog wegglijdt is minimaal.

Werken op hoogte is een van de grootste arbeidsrisico’s in Nederland. Jaarlijks vallen ongeveer 170 mensen van een ladder. In 13% van de gevallen met blijvend letsel tot gevolg, zo heeft het RIVM geconstateerd.

Professionals en thuisklussers zien vaak op tegen werkzaamheden waarbij een uitschuifladder nodig is. De wisselwerking tussen de poten van de ladder en de ondergrond waarop ze komen te staan, kan leiden tot onzekerheid. Ongelijke tegels zorgen voor instabiliteit en in zachte ondergronden als aarde en gras kunnen de poten letterlijk verzinken, waardoor mogelijk gevaarlijke situaties ontstaan.

Om de ladderveiligheid te verhogen, ontwikkelde Granuband in 2011 de rubber laddermat, in twee maten: 970 x 240 mm en 1270 x 300 mm. De natuurlijke eigenschappen van rubber sluiten een groot aantal risico’s uit. De stroefheid voorkomt bijvoorbeeld dat een ladder van zijn plek schuift. Ook in extreme omstandigheden blijft stabiliteit gegarandeerd. Op natte oppervlakten wordt de rubber laddermat alleen maar stroever.

De vorm van de mat en de rubber compound zijn door research tot stand gekomen. Zo bleek een specifieke, grovere granulaat (gradatie 3) de stijfheid van het product te garanderen en de veiligheid voor laddergebruikers te vergroten.

Granuband-Laddermatten_2_0064

volledig circulair

De laddermatten zijn handgemaakt. De matten worden onder hoge druk geperst. “We binden het granulaat met een minimale hoeveelheid duurzame lijm”, zegt Edwin Kuiper, sales&marketing manager van Granuband. “De mat is hierdoor volledig circulair en slijtvast.

De voordelen van de rubber laddermat van Granuflex:

  • Vergroot de veiligheid van werken op hoogte
  • Voorkomt schuiven van ladder
  • Duurzaam materiaal
  • Slijtvast
  • In verschillende maten leverbaar (voor veel ladders te gebruiken)
  • Handzaam (makkelijk mee te nemen)
  • TNO goedgekeurd
  • Aansprekend design

De handzaamheid is een belangrijk aspect van de rubber laddermat. “Professionals gaan vaak van klus naar klus. Om ervoor te zorgen dat ze overal veilig kunnen werken, hebben we de mat zo ontwikkeld dat je hem gemakkelijk mee kan nemen. En omdat het oog ook wat wil, hebben we voor een aantrekkelijk design gekozen. Veiligheid en esthetiek gaan wat dat betreft hand in hand”, aldus Kuiper.  

TNO, de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek, heeft de matten getest en veilig bevonden. Werken op hoogte is aantoonbaar minder gevaarlijk met een laddermat van Granuflex.

Andere productgroepen 

Granuband vlinder