Skip to content
Menu

Hoe komt een wandelende wasmachine voorgoed tot stilstand?

Trillende en wandelende wasmachines kunnen geluidsoverlast en waterschade veroorzaken. 

Wasmachinefabrikanten komen met allerhande suggesties, maar de beste oplossing wordt eigenlijk nooit genoemd: een rubberen antislipmat van 60 bij 60 cm en 6 mm dik.

Door Edwin Kuiper

Deel deze pagina op social media

Hoe voorkom je een trillende en wandelende wasmachine?

Veel mensen stellen de vraag op Google en krijgen binnen een seconde een paar duizend oplossingen aangereikt.

De website van Siemens wordt door veel mensen geraadpleegd. Er staat veel interessante informatie op. Zoals de meeste andere fabrikanten geeft Siemens drie redenen waarom een wasmachine aan de wandel kan gaan:

  1. Plaatsing en afstelling
  2. Transportbeveiliging
  3. Belading van de wasmachine

Ik zou hier graag nog 1 oorzaak aan toevoegen: het ontbreken van een rubberen antislipmat.

Home in de praktijk

Een slechte ondergrond is de belangrijkste oorzaak van een wandelende wasmachine

De ondergrond waarop je witgoed plaatst is superbelangrijk. Houten vloeren zijn niet geschikt om een wasmachine te dragen. Een was- of droogmachine kun je beter in een hoek van een ruimte neerzetten, op een harde oppervlakte, zoals steen of beton. De ondergrond wordt nog belangrijker wanneer boven op de wasmachine nog een droger komt te staan. De grond moet het totaalgewicht kunnen dragen, zeker als de machine gaat centrifugeren en het aantal trillingen per seconde in kracht toeneemt. Als het witgoed dan niet vast staat, trilt en danst het alle kanten op, met soms desastreuze gevolgen.

In ‘natte’ ruimtes als badkamers, keukens en waskamers ligt vaak een betonnen of betegelde vloer. Zolang die ruw is, gaat het meestal goed. Maar op gladde tegels kunnen wasmachines en droogmachines ook gaan wandelen en schade toebrengen.

Een paar mogelijke schades van wandelende wasmachines en drogers

Waterschade

  • een watertoevoerslang die onder spanning staat kan gaan lekken
  • een afvoerslang kan uit de afvoer schieten

 Vloerschade

  • De stalen pootjes kunnen aardig tekeer gaan op gladde tegels

Schade aan muren en wanden

Schade aan het apparaat zelf

  • Van een botsing met een muur wordt geen enkele wasmachine beter
  • De droger die boven de wasmachine staat kan er bij hoge toerentallen af vallen

Hoe kan je dit soort huiselijk leed voorkomen?

De eerste oplossing kwam hierboven al even ter sprake: een harde, ruwe ondergrond. Op meebewegend hout gaat een machine dansen.

Een wasmachine moet altijd horizontaal staan

Een wasmachine die niet waterpas staat, heeft vaak een stabiliteitsprobleem, vooral wanneer het apparaat snel centrifugeert. Zorg er dus voor dat ‘het apparaat stevig op de grond staat’. Gebruik bij het plaatsen van witgoed daarom altijd een waterpas. De stelbare voetjes onder de machine maken het mogelijk om de wasmachine waterpas te plaatsen, zelfs al loopt de ruimte af.

Let op! In een nieuwe wasmachine of een net verhuisde machine kunnen nog schroeven en hulzen zitten die een veilig vervoer garanderen. Als deze beschermende elementen niet zijn verwijderd kunnen stabiliteitsproblemen ontstaan die zelfs een rubbertegel niet kan voorkomen. In de handleiding van de machine staat beschreven hoe de beveiligingen kunnen worden verwijderd.

Het laden van een wasmachine lijkt een simpel klusje maar is bepaald geen sinecure. Het over- of juist onderbeladen van een wasmachine kan trillingen veroorzaken waardoor een machine gaat wandelen. Het is dus zinnig om een wasmachine volgens de voorschriften van de fabrikant te beladen. In de handleiding staan deze voorschriften per wasprogramma doorgaans duidelijk beschreven.

De oplossing

Maar het ei van Columbus is en blijft natuurlijk de rubberen antislipmat. Circulair rubber is een even simpele als doeltreffende oplossing voor wandelende wasmachines en drogers.

Door de circulaire rubbermat van Granuflex komt een machine niet meer van zijn plaats. Stroefheid is een natuurlijke eigenschap van rubber. Het granulaat dat we voor onze antislipmatten gebruiken is fijnkorrelig en wordt gemaakt van gebruikte autobanden. De tegels zijn zwart met gele en groene spikkels, zodat ze voor de consument goed herkenbaar zijn in de bouwmarkt.

De functionele tegel meet standaard 60 x 60 cm; even groot dus als 99% van de witgoedapparaten. De dikte van de antislipmat bedraagt 6 mm. Maar ik moet zeggen dat 8 millimeter het meest ideale is. We kunnen dit maatwerk leveren. We kunnen niet alleen in dikte variëren maar ook in lengte- en breedtematen, zodat de dempende werking van de mat verder wordt geoptimaliseerd.

De mat van circulair rubber is een effectieve en duurzame remedie tegen wandelende wasmachines. De tegel kan aan het eind van zijn levenscyclus als afgedankt rubber worden ingeleverd, waarna het rubber wordt gerecycled en weer als grondstof dient voor nieuwe producten. Zo is de cirkel rond en wordt rubber tot in lengte der dagen hergebruikt in plaats van te worden verbrand en het milieu verder te belasten. Alle wetenschappers zijn het er over eens dat circulair denken de uitstoot van CO2 daadwerkelijk gaat verminderen. Hoe mooi is het dan dat een circulair product ook nog eens functioneel is en wasmachines voorgoed tot stilstand brengt?!

Granuband vlinder

Meer weten over onze producten?